De Klompenfabriek: gebouw met een geschiedenis

We noemen ons bedrijvencomplex De Klompenfabriek. Niet omdat we elke dag op houten schoenen naar onze werkplek komen, wel vanwege de bijzondere geschiedenis. Op de plek waar nu zzp'ers brainstormen, creëren en inspireren, waren een eeuw geleden nog ambachtslieden aan het werk. Van grote boomstammen populierenhout maakten ze klompen, die ze vervolgens beschilderden en verhandelden.  En met succes: met handkarren of paard en wagen werden jaarlijks duizenden klompen opgehaald of weggebracht. Kleurrijke klompen, die hun weg vonden naar passende voeten in het hele land.

De sfeer van vroeger

Een handgeschreven en door muizen aangevreten voorraadboekje is alles wat nog rest van deze geschiedenis. Plus het gebouw. De degelijke constructie met veel hout, licht, ruimte en een stoere schoorsteen ademt nog steeds de sfeer uit van vroeger. En op de plek waar ooit ambachtslieden het mooiste houten schoeisel maakten, is in de laatste tien jaar een bedrijfsverzamelgebouw ontstaan. Niet vanuit een commerciële insteek, maar min of meer vanzelf zo gegroeid.

Een zonnige toekomst

Duurzaam denken is onlosmakelijk verbonden met de recente geschiedenis van dit gebouw. Met de renovatie en herbestemming van dit fabriekje is immers industrieel erfgoed voor de sloophamer behouden gebleven. Met het (her-)gebruik van veel natuurlijke materialen en het behoud van authentieke elementen ademt het hele gebouw duurzaamheid uit. En met recente plannen voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak gaat het gebouw ook letterlijk een zonnige toekomst tegemoet.